Adakah berpeluh tanda kita bakar lemak?

Coach… Setiap kali saya bersenam, susah betul saya nak berpeluh. Kawan2 saya yang lain dah habis basah kuyup dgn peluh. Tapi peluh saya pulak cuma keluar setitis dua. Hadoi..

Nak kata mengelat bersenam, tak jugak. Macam2 cara dah buat, untuk bagi keluar peluh, tapi tak keluar2 jugak. Adakah ni tandanya saya susah nak bakar lemak?

Adakah anda juga yang sedang membaca ni mengalami situasi yang sama?

Berpeluh sebenarnya bukan tanda kita bakar lemak. Badan kita sangat unik, dimana badan boleh bertindakbalas dengan suhu persekitaran dan juga bertindakbalas ke atas suhu badan kita sendiri untuk menyingkirkan haba.

Berpeluh adalah cara badan kita menyingkirkan haba.

Bila cuaca panas, badan akan bertindakbalas dengan mengeluarkan peluh. Umpama sistem penyejukan. Peluh ini bantu mengurangkan suhu tinggi badan ketika cuaca panas.

Ada beberapa faktor penyebab pengeluaran peluh seseorang sedikit atau banyak seperti saiz bukaan liang peluh, kelenjar peluh, saraf neuron yang menghubungkan kelenjar peluh dan juga jumlah air dalam badan.

So, peluh bukan tanda kita bakar lemak ya. Jangan risau atau patah semangat kalau peluh tak keluar banyak ketika bersenam. Teruskan sahaja dgn senaman yang dilakukan dan sentiasa konsisten.

Ada juga dengar orang cakap, kalau gym yang tiada penghawa dingin ni lebih bagus dari gym yang ada penghawa dingin. Katanya peluh lebih senang keluar banyak, kemudian bantu bakar lemak. Ini pun tidak tepat.

Sebenarnya, gym yang ada penghawa dingin berikan kita laluan pengudaraan yang lebih baik bila kita bersenam. Kita akan rasa lebih selesa dan tidak mengalami kekurangan oksigen ketika bersenam.


Cabaran 6 Minggu Slim & Fit di seluruh Malaysia (Ladies Only)

Klik disini untuk dapatkan info terkini program.